Stelen van de baas is verreweg de belangrijkste reden voor ontslag op staande voet in Nederland. De Volkskrant deed onderzoek naar alle 194 gepubliceerde rechtszaken over ‘staande voetjes’ in de afgelopen twaalf maanden.
Bij ongeveer één op de 55 beëindigde arbeidsovereenkomsten is er sprake van ontslag op staande voet, blijkt uit een enquête van TNO onder ruim 7.000 werkgevers. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger. Werkgevers trekken het ontslag op staande voet vaak weer in zodra er een schikking is gesloten met de werknemer.
Werkgevers gebruiken dit ontslag vaak als openingsbod in de onderhandeling met een niet-gewenste werknemer, zo schrijft de krant. Vaak eindigen deze gevallen met een schikking, een zogeheten beëindigingsovereenkomst, in plaats van in de rechtszaal.
Doordat de rechterlijke toets voor ontslag op staande voet erg streng is, proberen werkgevers meestal een rechtszaak te vermijden. Bekend voorbeeld is een werknemer die koffie in het gezicht van een collega gooide en meteen zijn biezen kon pakken. Dat was onterecht, oordeelde de rechter. Ook een teamleidster “fucking hoer” noemen is niet genoeg voor ontslag op staande voet.
Zelfs bij diefstal kan de rechter in het voordeel van de werknemer beslissen, schrijft de krant. Zo werd het ontslag op staande voet van een Deen-caissière die een hap uit een donut nam nietig verklaard. De rechter oordeelde dat de financiële gevolgen van een ontslag te ingrijpend waren voor de alleenstaande moeder.
De top 5 redenen voor ontslag op staande voet volgens de Volkskrant. Bekijk de hele lijst hier.
5. Concurreren met de werkgever (denk aan het stelen van klanten)
4. Vreemde zaken (zaken die niet in een hokje zijn te stoppen, zoals uit de hand gelopen grapjes)
3. Conflicten over re-integratie van zieke werknemers (12 procent van de ontslaggevallen)
2. Fraude (12 procent van de ontslaggevallen)
1. Stelen van de baas (18 procent van de ontslaggevallen)
Ontslag op staande voet bij stelen van de baas komt in alle soorten en maten. Zo zijn er ook gevallen van het stelen van een zak chips tot een manager die 55.000 euro stal van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.